Galériák

MUST Week 2024

(A fotógaléria itt tekinthető meg.)

 

Ha Berént keressük, hamar kideríthetjük, hogy a középkori magyar elnevezés a Dél-morvaországi Brnoval azonos, ami a Cseh Köztársaság második legnagyobb városa, Brünn néven javarészt német anyanyelvű lakosságnak adott otthont, egészen a II. világháború végéig. A centrum számos szemrevételezni valót tartogat az érdeklődök számára. A teljesség igénye nélkül: a Tugendhat Villa, ami az UNESCO Világörökségének része, a 13. században épült, a „nemzetek börtöneként” elhíresült Špilberk vára, mítoszokkal átszőtt kazamatáival. (Magyar jakobinus társaival itt raboskodott Kazinczy, de lengyel forradalmárok, olasz hazafiak, magyar szabadságharcosok is sínylődtek a sötét, nedves cellákban. Bár bizonyíték nincs rá, állítólag a II. világháború idején a nácik gázkamrákat is kialakítottak a legalsó szinten.)

 

A várat övező park lábánál található a Csehszlovák Köztársaság első köztársasági elnökéről elnevezett, 1919-ben alapított Masaryk Egyetem. Az impozáns központi épület mellett az egyetem 180 másiknak a tulajdonosa még, sőt, az Antarktiszon a Mendel kutatóállomást is működteti.

 

Mindazonáltal nem csupán emiatt érdemes rákeresnünk a honlapjukra. Minden túlzás nélkül, Csehország második legnagyobb felsőoktatási intézménye európai szinten jár élen a fogyatékkal bíró hallgatók és munkatársak támogatásában. Ezt a feladatot a 2020-ban alapított Teiresiás Támogató Központ látja el, 45 állandó alkalmazott, és 100 külsős segítségével. Petr Peňáz, aki a Klasszika-filológia tanáraként magához ragadta a kezdeményezést, a mai napig aktív részese az elkötelezett munkának.

 

Lassan 10 éve már, hogy minden évben megrendezik a MUST Week konferenciát, ahová az Erasmus+ támogatásával lehet kijutni. Elsősorban európai egyetemekről érkeznek érdeklődők, akik szeretnének minél többet megtudni a Támogató Központ működéséről, és értékes kapcsolatokra is szert tehet az ember.

 

Idén abban a szerencsében volt részem, a PTE Támogató Szolgálatának munkatársként kijuthattam erre pár napos, de igen sűrű, tematikailag jól felépített találkozóra. Meg kell valljam, ámuldoztam csupán a technikai felszereltségen, a minden részletéig átgondolt akadálymentesítésen, amit egy folymatosan fejlődő, mély szakmai tudás alapoz meg. Igaz, mindez száraz külsőség lett volna, ha nem hatja át a befogadás fesztelensége, a mindig éber, segítő figyelem.

 

Ezen utóbbiakban, szerénytelenség nélkül állíthatom, a PTE Támogató Szolgálata is gazdag. Ebben mindenképp.

 

A Teiresiás Központban tett látogatásom egy dologra mindenképp rávilágított: az élő kapcsolatok, a szakmai ötletelés és feltétel nélküli nyitottság sokban lendítheti előre a különböző Támogató Szolkgálatok működését.

 

2025-ben a Teiresiás Központ a 25., míg a MUST Week a 10. születesénapját ünnepli. Ki tudja? A kerek évfordulók talán az eddiginél is erősebb szövetség megalapozását hozhatják el. Én bízom benne.

 

- Olessák András - 

 

You shall not pass!