Galériák

Herkules-i tettenérés, avagy egy "láthatatlan" agyagozás margójára

(A fotógaléria ITT tekintehtő meg.)

 

Egyszer már kipróbáltuk, és a biztató visszajelzések egy újabb alkalom megtartására ösztönöztek. A felkérés az InspirART részéről érkezett egy Nyitott Inspirációs Műhely keretein belül történő agyagozásra. Az érzékenyítés jelleget is megtartva, ismét az alkotás „láthatatlan” határait feszegettük, aminek a Zsolnay Negyedben található Herkules Műhely adott teret. A képek visszaadják a hangulatot, így az egyik szervezőt kértem, hogy válaszoljon pár kérdésemre a rendezvény hátterét, és az ő személyes érintettségét illetően.

 

Ki is vagy? Ha mondanál pár szót magadról, amit fontosnak érzel.

Hideg Sejla Regina vagyok, elsőéves pedagógia szakos hallgató. A különböző művészeti tevékenységek mindig rendkívül közel álltak hozzám, leginkább a zenében leltem meg önmagamat. Több mint tíz éve trombitálok, ezen kívül pedig több évet volt szerencsém kórusban is énekelni. Ezen tevékenységeim által tapasztalhattam meg leginkább, hogy maga a művészet milyen értékes része lehet a mindennapjainknak.

 

 

Az InspirArt fiatalok szolidaritási projektje. Ez mit takar pontosan?

Főként egyetemista önkéntesekből álló csapat működik együtt. Célunk, hogy megismertessük és népszerűsítsük a különböző művészeti tevékenységeket. Elsősorban a gyerekekre koncentrálunk, akik néhány fős közösségként működnek együtt a projekt kezdete óta. Nekik különböző foglalkozásokat szervezünk, illetve kiállításokat, múzeumokat nézünk meg együtt. Nyáron részt vesznek majd egy alkotó táborban is, ahol egy általuk meghatározott társadalmi problémát jelenítenek meg feldolgozásközpontú művészeti technikákkal. Emellett Nyitott Inspirációs Műhelyeket is szervezünk, hogy a tágabb környezetünkre is fókusz kerüljön, mert azt szeretnénk, ha programjaink egy része bárki számára elérhető lehetőséget biztosítana. Ezek ingyenesek, melyeken bárki részt vehet.  Törekvésünket az Európai Bizottság, az Európai Szolidaritási Testület támogatja és a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület segíti.

 

 

Úgy tudom, táncműhelyt is szervezel. Igaz ez?

Korábban egy Nyitott Inspirációs Műhely témájaként Swing Estet szerveztünk. Azóta a változatosság jegyében más tevékenységek kerültek elő, de nem kizárt, hogy lesz még hasonló.

 

 

Mióta léteztek? Hányan vagytok?

A projekt hivatalosan 2024. januárjától indult, de az ötletelés, illetve az előkészítés időszaka már hónapokkal korábban megkezdődött. 5 aktív, összetartó taggal működik a csapat. Rengeteg ötletünk szokott lenni, melyek megvalósításában motiváltak vagyunk.

 

 

Milyen korcsoportot céloztok meg? Az agyagozáson 14 és 50 közötti korosztály képviselte magát. Honnan jöttek az érdeklődök? Volt, akiket egyáltalán nem ismertél, mert teljesen külsősök voltak?

A zárt, gyerekekből álló csapat 11-15 éves korosztályból áll. A Műhelyeken nincs megcélzott korosztály. Folyamatosan hirdetjük a közösségi oldalainkon, ennek megfelelően voltak olyanok, akiket nem ismertem, de nagyon örültem a részvételüknek.

 

 

Eddig mi volt a legjobb élményed, mint résztvevőnek és szervezőnek egyaránt?

Hatalmas élmény látni azt, ahogyan a gyerekek szépen lassan egy összetartó közösséggé formálódnak a foglalkozások során, ami rendkívül pozitív visszajelzés. Emellett a Műhelyek után kaptam olyan reakciókat, melyek során megfogalmazták, mennyire élvezték a programokat. Ezek nagyon szívmelengetőek voltak.

 

 

Mennyire látod mindennek a létalapját, a jövőjét?

Úgy gondolom kevés hasonló programot lehet találni. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a projekt során egy olyan közösség szerveződhet, melybe öröm beletartozni. Illetve rengeteg kiaknázatlan ötletünk van még, így nem félnék attól, hogy az InspirART projekt ne haladna aktívan tovább.

 

 

Van olyan üzeneted, amit szívesen megfogalmaznál a leendő résztvevőknek?

Bárki, aki kételyt érezne magában arra, hogy eljöjjön hasonló programokra: érdemes kipróbálni magunkat olyan dolgokban, ami akár régi vagy új érdeklődést ébreszt fel bennünk. Rengeteg erőt adhat akár egy új tánclépés megtanulásának a sikerélménye, vagy egy kedves és megtartó közösség megismerése is.

 

 

Engem személy szerint nagyon érdekel, hogy honnan jön a szociális érzékenységed, mióta vagy részese ilyen, vagy ehhez hasonló programoknak?

Már kiskorom óta veszek részt rendezvényeken és programokon, és mivel édesanyám többek között ifjúságsegítő is, így volt szerencsém egészen más szemszögből is belecsöppeni a munkálatokba. Számomra természetesek azok a programok, melyek a helyi közösségeket, vagy akár a fiatalokat célozzák meg. Rengeteget önkénteskedem, így mindez számomra kitűnő alapot, segítséget és fejlődési lehetőséget ad abban, hogy hasznosíthassam ezt nem csupán a mindennapokban, de az InspirART projektjeiben is.

 

 - Olessák András - 

You shall not pass!