Galériák

Érzékenyítő Nap a Jurisics utcában

(A fotógaléria itt tekinthető meg.)

A tanév vége előtt, június 20-án, a Támogató Szolgálat is részese lehetett a Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskolában megrendezett Érzékenyítő Napnak. Velünk együtt két másik szervezet képviseltette még magát: a Kerek Világ Alapítvány és a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete. Nekik köszönhetően a gyerekek kipróbálhatták a csörgőlabda parasportot, a goalballt, amit látássérültek játszanak, illetőleg szituációs gyakorlatokon keresztül megtapasztalhatták, hogyan segíthetnek egy látássérültnek.

Mi, az iskola többé-kevésbé árnyas kosárlabdapályáján kaptunk helyet, ahová három turnusban érkeztek a 5., 6., 7. osztályos diákok.

Az általunk felkínált lehetőségek széles palettája különböző fogyatékosságok, tanulási nehézségek bemutatásán keresztül törekedett szemléletformálásra. Ki lehetett próbálniuk a figyelemzavaros hallgatóknak szánt rajzos feladatokat, különböző illatok, szagok eredetét fejthették meg szemkötőkben, szintén szemkötőben kipróbálhatták, milyen, ha valaki látássérült és kísérésre szorul, játszhattak csörgőlabdát, kerekesszékben mehettek végig egy akadálypályán, és nem utolsó sorban megismerkedtek egy látássérült hallgatónkkal, aki elhozta magával vakvezető kutyáját.

Meg kell valljam, kérdőjelekkel telve vállaltam a vakkísérés „állomást”. Nem tudtam, mire számítsak. Azt hittem, nehéz lesz megragadni a gyerekek érdeklődését, hisz a tanév végén és egy elképesztően meleg napon érkeztünk. Ezzel szöges ellentétben azt tapasztaltam, hogy minden feladatra nyitottan érkeztek, és nem csupán tapasztalni vágytak, hanem kérdeztek is. Kíváncsiak voltak a hogyanra, miértre, a tapasztalataikat pedig frappánsan foglalták össze. Megértették az akadálymentesítés fontosságát, ami jelenleg is komoly kihívás az intézményekben, iskolákban, a hétköznapi élet majd'minden területén.

Magam is tanárember, aki több rendezvény részese volt már, mély örömmel éltem meg a köztük töltött időt. (Ezt bátran elmondhatom a kollégáim nevében is.) Még az is belefért, hogy egy fellelkesült fiatalember kerékvesztésig driftelt a kerekesszékkel, amit csak az ügyes kezű karbantartó volt képes ismét használható állapotba hozni.

Mindezek után néhány alsó tagozatos kislány vidám dalcsokorral lepett meg minket.

Köszönjük a lehetőséget, és ezúton is pihentető nyári szünetet kívánunk a gyerekeknek és tanáraiknak! 

- Olessák András -

You shall not pass!