Galériák

Erasmus - Special Edition, avagy külföldi ösztöndíj fogyatékossággal élők számára

Kézzel írt gondolattérkép, mely angol nyelven, hét pontban felsorolja, hogy hogyan kell fejleszteni a fogyatékossággal élő hallgatók inklúzióját a nemzetközi mobilitási programokba. A képen egy kerekesszékes lányról és egy kézfogásról szóló egyszerű rajz is látható.

A közelmúltban lehetőségünk nyílott az online térben egy tájékoztatót nyújtani, valamint rövid beszélgetést folytatni a fogyatékossággal élő hallgatók nemzetközi mobilitásáról, elsősorban az Erasmus program keretében.

 

Az első előadó Fazekas Ágnes Sarolta volt, aki beszélt a program sokszínű megközelítéséről, lehetőségeiről és kihívásairól, amely az adott földrajzi-kulturális környezetben adódhat. Kiemelte, hogy az általános mobilitáson túl mennyivel több szereplőnek kell részt vennie, hogy minél komfortosabban tudjon megvalósulnia fogyatékossággal élők mobilitása. További tájékozódásra lehetőséget adó linkeket is megosztott. Végül saját példájával motiválta a hallgatókat, melyben elmesélte, hogy hogyan lett önkéntes munkából szakmai projekt, és hogy nyíltak meg előtt nemzetközi szervezetek által nyújtott lehetőségek, melyek által elnöke lett az EAIE European Association For International Education fogyatékossággal élők mobilitásával kapcsolatos munkacsoportjának.

 

Buda Réka a PTE Erasmus iroda munkatársa részletesen bemutatta az Easmus pályázat folyamatát, később beszélt a fogyatékossággal élők által elérhető speciális forrásról.

  

Fogas Lilla és Szilvási Dorottya ex Erasmus-os hallgatók meséltek az élményeikről, eredményeikről. Lilla elmondta, hogy számos barátot szerzett, és németül, spanyolul is tanult a kint léte során. Sokat utazott, még Oroszországba is eljutott. A speciális keretből kiváló gyógytorna ellátást kapott, valamint kerékpárt is tudott vásárolni, mely segítette a közlekedésben, mely a mozgáskorlátozottsága miatt akadályozott. Hazatérte után a megerősített nyelvtudása segítette ahhoz, hogy egy jó munkát kapjon.

  

Dorottya Lengyelországban töltötte az Erasmus időszakát. Először nagyon sok papírmunkának tűnt a pályázat, de utólag azt mondja, hogy tűrhető volt, és mindenképpen megérte az erőfeszítés. Hallássérültként nehézsége volt a különböző akcentusok, és csoportos beszélgetések megértése. Így az egyéni beszélgetésesekre helyzete a hangsúlyt és számos barátot szerzett. Csak időt kellett adnia magának, hogy a kulturális különbségeket eltudja fogadni, valamint beleszokjon az idegen nyelven való kommunikációba. Mindenképpen érettebben jött haza, és újra indulna, ha tehetné. "Ha nem tudjátok eldönteni, hogy menjetek, vagy ne menjetek, akkor inkább menjetek, mert nem fogjátok megbánni" - mondta Dorottya.

 

Végül Magdali Csaba számolt be egy pályázat által nyújtott lehetőségről, melyben öt európai ország hat egyeteme fogott össze, hogy segítse a fogyatékossággal élők fizikai mobilitását azzal, hogy vállalja, hogy az érdeklődő hallgatók számára biztosítja az állapotukhoz illeszkedő támogatást.

 

Buda Réka a beszélgetés végén elmondta, hogy ha valaki jövő szeptemberben tervezi az Erasmus utazását már most érdemes nekilátni tájékozódni, tervezgetni, hiszen február elején jelenik majd meg az új kiírás, a beadás március 20-a lesz. A fogyatékossághoz kapcsolódó kiegészítő támogatásért majd csak ez után kell folyamodni. A pályázathoz szükséges információkat a kari Erasmus koordinátornál kell keresni.

 

A teljes program az alábbi linken tekinthető meg: 

https://youtu.be/3jGvqoSbPJc

 

You shall not pass!